ARHIVA

Pandit Vishwa Mohan Bhatt Trio

Indija

  • koncert

    Pandit Vishwa Mohan Bhatt Trio
    sreda, 9. mart 2016. | 21:00 | Dom omladine Beograda

  • predavanje

Pandit Vishwa Mohan Bhatt je privukao međunarodnu pažnju tako što je, inspirisan Havajskom gitarom, napravio nov instrument putem savršene asimilacije sitara, saroda i vine (tradicionalni žičani indijski instrumenti), dajući mu revolucionarni dizajn i oblik i dodajući instrumentu 14 žica. Njegovi napori doveli su do kreacije instrumenta Mohan Vina, koji je  mogao da dosegne neverovatne visine. Uz neverovatnu brzinu i besprekorni legato, Bhatt je nesumnjivo jedan od najekspresivnijih, najsvestranijih i najvećih izvođača na žičanim instrumentima u svetu. Vishwa je nastupao u Americi, Evropi, Indiji i drugim zemljama. Njegovo promovisanje indijske muzike načinilo ga je ambasadorom indijske kulture. Njegova virtuoznost rezultirala je najvećom muzičkom nagradom – Grammy nagradom,1994. godine, koju je dobio zajedno sa Raj Kuderom, za njihov svetski poznat muzički album “Susret kod reke”. Ovo je Vishwi donelo reputaciju sjajnog izvođača sa izuzetnom veštinom improvizacije i komponovanja. Imao je koncerte u SAD, Rusiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Indiji i drugim zemljama.  

Najznačajnije nagrade

1. Tantree Samrat

2. Maharana Mewar Foundation

3. Abhinav Kala Samman

4. Mahakal Sangeet Ratan

5. International Achievers Awards

6. Title of "Global Indian"

7. Title of "Prince of Raga"

8. Rag Bhavishya Samman

Najznačajniji nastupi

1. Prvi indijski muzičar koji je nastupio u Nemačkom bavarskom parlamentu u Minhenu 2005. na proslavi 500 godina indo-germanskih kulturnih odnosa.

2. Island, za premijera Islanda i ceo islanski parlament i predsednika Indije dr Abdula Kalama 2005.

3. "Artist residency" u Taipei za studente sa Tajvana

4. "Canadian Broadcasting Corporation CBC RADIO"

5. Za kraljicu ELizabetu i Nju Delhiju u toku istorijske posete Indiji

6. Istorijski "Indo-Pak" samit u Agri  u Julu 2001.

7. Australijski najveći "International Guitar Festival" u Adelejdu

8. Nastupao na "Chicago World Music Festival" u SAD-u 2007.

Shri Salil Bhatt je kreator muzičkog instrumenta Satvik Vina. Ovaj instrument pravi se od bloka stogodišnjeg hrasta a njegova gornja ploča pravi se od borovog drveta da bi se zvuk filtrirao i rezonovao. U njegovom stilu stapaju se vokalni i instrumentalni manir, što mu omogućava sviranje uz bezbrojne varijacije i čini njegovu muziku jedinstvenom. Salil Bhat je osvojio prestižnu nagradu Maharana Mewar Fondacije za svoja izuzetna postignuća i zasluge u oblasti indijske klasične muzike. Učio je kod svog oca, dobitnika Grammy nagrade, Vishwe Mohan Bhatta. Imao je koncerte u Nemačkoj, Islandu, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama. Njegov poslednji album – Žicom do slobode 2 – Za bolji svet, nominovan je za kanadsku nagradu Juno.

Himanshu Mahant počeo je svoje učenje kod svog oca i gurua Pandit Balkrishna Mahanta, a nastavio kod Pandit Kishan Maharaja. Himanshuov instrument tabla, jeste kombinacija tradicionalne Banaras Gharana table i modernog načina sviranja. Njegovo sviranje predstavlja fascinantnu kombinaciju brzine, stvaranja zvuka i izvođenja teških kompozicija. Himanshu svira ne samo solo koncerte već i koncerte sa istaknutim umetnicima Indije. Imao je brojne nezaboravne koncerte širom sveta. Svirao je u Pakistanu, Australiji, Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Tajlandu, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama širom sveta. Njegovi nastupi vode publiku u sferu beskrajnog mira.

 

web: www.vishwamohanbhatt.in

Učesnici