Integracije

Majstorske radionice ove godine nastavljaju koncept našeg projekta „Gitarske Integracije“ sa značajnom edukativnom svrhom. Projekat je osmišljen za najmlađe i najtalentovanije studente gitare iz Crne Gore različitih uzrasta (od 10 do 22 godine, učenike osnovne muzičke škole, srednje muzičke škole i studente Muzičke akademije). Oni će pohađati radionice svaki dan tokom festivala, a takođe će nastupiti i na koncertu na svečanom zatvaranju festivala 20. avgusta na Trgu od Muzike u Herceg Novom, kako bi publici predstavili svoj rad i talenat. Ukupan broj učenika je 10, i to je izbor najboljih učenika Muzičke škole u ​​Podgorici (4), Herceg Novom (2), Kotoru (1) i u drugim gradovima Crne Gore.

Masterklasovi će se u sklopu dnevnih aktivnosti odvijati u muzičkoj školi u Herceg Novom prije podne (od 9 do 13 časova), istovremeno u više učionica. Učenici će aktivno i pasivno učestvovati na časovima gdje će kroz direktan kontakt, razgovor, sviranje i slušanje razvijati svoj emotivni doživljaj, gradeći edukativni značaj festivala.

 

Majstorske radionice će pohađati sledeći učenici i studenti:

  • David Marton, Muzička akademija Cetinje (Cetinje)
  • Nadja Grdinić, Umjetnička škola za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ (Podgorica)
  • Martin Jovović, Umjetnička škola za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ (Podgorica)  
  • Kristina Miljenović, Umjetnička škola za muziku i balet ,,Vasa Pavić“ (Podgorica)  
  • Danilo Izgarević, Srednja muzička škola za talente „Andre Navarra“ (Podgorica) 
  • Luka Marković, Muzička škola Herceg Novi (Herceg Novi)
  • Asja Radojević, Muzička škola Herceg Novi (Herceg Novi)
  • Nikolina Dževerdanović, Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje ,,Vida Matjan“ (Kotor)
  • Martin Petković, Muzička škola Tivat (Tivat)
  • Anastasija Vukićević, Škola za osnovno muzičko obrazovanje Kolašin (Kolašin)

 

David Marton

David Marton (04.03.1997.) je klasični gitarista. Rođen je u Vršcu u Srbiji. Gitaru je počeo svirati kao osmogodišnji dečak. Osnovnu muzičku školu ,,Josif Marinković " završio je u Vršcu u klasi profesora Relje Turudića. Posle osnovne škole se preselio u Beogradu, Srbija. Završio je srednju muzičku školu „Davorin Jenko“ u klasi istog profesora.

Marton je dobitnik nagrada na lokalnim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se ističu prve nagrade na takmičenjima Mali virtuoz, Jarakova gitara, Međunarodno takmičenje kamerne muzike ,,Davorin Jenko“, Montenegro International Guitar Competition, zatim drugih nagrada na Republičkom takmičenju Srbije, Montenegro International Guitar Competition… Nastupao je po raznim gradovima, gdje se može izdvojiti  solistički koncert u Vršcu, Beogradu i Čačku (Srbija), solo koncerti u Kotoru, Tivtu pod nazivom ,,Bach – Rozsa“ i u Muzičkom Centru u Podgorici 2023. godine u okviru projekta ,, Mladi Muzičari“. Učestvovao je i u okviru nekoliko festivala kao što su Nikšić guitar festival (2017, 2018, 2019), Barski ljetopis (2018), KotorArt (2021, 2022), Ljetnje večeri muzike (2021), Festival Vjetra (2023).

Tokom školovanja pohađao je majstorske časove sa svetskim poznatim gitaristima kao što su Zoran Dukić, Thomas Offermann, Raphaella Smits, Nikita Koshkin, Joaquin Clerch, Tillman Hoppstock, Costas Cotsiolis, Sabrina Vlaskalić, Goran Krivokapić.T akođe, pohađao je i Letnju školu gitare 2018 (Donji Milanovac, Srbija) i Zimsku školu gitare 2020 (Čapljina, Bosna i Hercegovina).

Marton je sa devetnaest godina započeo svoju pedagošku karijeru, te je 2016. godine počeo da radi u muzičkoj školi kao nastavnik gitare. Radio je u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu (Srbija) i muzičkoj školi „Davorin Jenko“ u Beogradu (Srbija). Marton je od 2017. godine nastavnik gitare u muzičkoj školi ,, Vida Matjan“ (ŠOSMO ,,Vida Matjan“) u Kotoru i od 2021. godine u muzičkoj školi u Tivtu ( JU Muzička škola Tivat ) u Crnoj Gori.

Marton je bio član žirija u disciplini gitara na Međunarodnom Muzičkom Festivalu „Fantast“ u Bečeju (Srbija) 2023. godine. Učestovao je u projektu ,,Razgovor sa umjetnikom“ (online platforma) 2021. godine. Takođe, bio je u organizacionom timu Montenegro International Guitar Competition 2022. i 2023. godine.

Marton je student Master studija na Muzičkoj Akademiji na Cetinju (Crna Gora) u klasi profesora Danijela Cerovića.

 

Nadja Grdinić

Nađa Grdinić rođena je u Podgorici 17. maja 2005 godine. Osnovnu školu i Osnovnu školu za muzičko obrazovanje završila je u Kolašinu u klasi profesorice Milene Vračarić i profesora Dražena Jokovića. Trenutno je učenik III razreda UŠMB,,Vasa Pavić"iz Podgorice u klasi profesora Dražena Jokovića. Učestvovala je na više međunarodnih festivala na kojima je imala majstorske radionice kod renomiranih gitarista i profesora gitare, među kojima se izdvajaju: Costas Cotsiolis, Thomas Offermann, Srđan Tošić, Aleksandar Hadži-Đorđević, Rafael Aguirre, Zoran Dukić, Aniello Desiderio… Do sada je osvajila više od 20 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju takmičenja u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Bečeju, Tirani, Herceg Novom i Tivtu. Samo u poslednje dvije godine osvojila je prvo mjesto na međunarodnom takmičenju gitare u Tivtu gdje je i proglašena za najboljeg gitaristu/gitaristkinju CG, zatim treće mjesto na Guitar Art Festivalu u Beogradu, a u ovoj godini osvojila je i I mjesto na Guitar Artu i učestvovala je na festivalu gitare u Berlinu na poziv profesora Tomasa Offermana.

 

Martin Jovović

Martin Jovović je rođen 21.01.2006. u Danilovgradu. Godine 2021, završio je Osnovnu školu „Vuko Jovović“ i Osnovnu muzičku školu ''Vasa Pavić'', područno odjeljenje Danilovgrad. Završio je 2. razred Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ u Podgorici – smjer klasična gitara. Dobitnik je nagrade iz Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete Crne Gore za 2018.godinu. Za školsku 2019/2020 postao je stipendista Ministarstva prosvjete čija se stipendija dodjeljuje talentovanim učenicima. Tokom školovanja osvajao je nagrade na takmičenjima, među kojima se izdvajaju I nagrade na Državnom takmičenju srednjih škola iz oblasti muzičke umjetnosti (2022) i II i II Guitar Fest u Bijelom Polju (2021 i 2019).

 

Kristina Miljenović 

Kristina Miljenović (2006) je sa 7 godina počela svirati gitaru u Osnovnoj muzičkoj školi ,,Vida Matjan” u Kotoru, a školovanje nastavlja u Srednjoj umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić” u Podgorici. Tokom školovanja bila je u klasi profesora Dražena Jokovića, Srdjana Bulatovića i Romea Lukšića. Pohađala je majstorske kod poznatih domaćih i stranih velikana gitare, kao što su: Hubert  Kaeppel, Sanel Redžić, Predrag Stanković, Costas Cotsiolis, Pablo Menedez, Vojin Kocić, Dušan Bogdanović, Dževdet Sahatdžija, Sabrina Vlaškalić, Jorrit Douwes, Vera Ogrizović, Boris Tešić, Denis Azabagić, Aleksandar Hadži-Djordjević, Srdjan Tošić, Maroje Brčić, Petar Čulić, Zoran Krajišnik, Milena Petković, Darko Karajić, Istvan Roemer, Goran Listeš, Milkica Ponjavić, Florian Palier, Goran Krivokapić, Vojislav Ivanović, Tal Hurwitz.. Do sada, Kristina je osvojila preko 30 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, među njima izdvajaju se nagrade na: International guitar festival Rust (Austrija, 2020), Guitar Art Festival (Srbija, 2019), Sarajevo international guitar festival (BiH, 2019), Montenegro international guitar competition (Crna Gora, 2019), International Moscow Music Competition (Rusija, 2021), ,London Classical Music Competition (Engleska, 2022), XLVII Muzički festival mladih Crne Gore (Crna Gora, 2022). Kristina Miljenović je održala dva solistička koncerta. Svoj prvi solistički koncert imala je sa 13 godina u atrijumu Kulturnog centra Kotor, dok je drugi održala sa 15 godina u Crkvi Sv. Duha u Kotoru. U organizaciji Luke umjetnosti snimila je 4 muzička spota. Iz samog državnog vrha gde su prepoznali njen talenat iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića, pred Novu godinu 2022. Kristina je dobila novčani poklon. Dobitnica je nagrade,,Odličan 5" iz fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvijete nauke, kulture i sporta.Takođe je i nosilac stipendije za najbolje talentovane učenike Crne Gore.

 

Danilo Izgarević

Danilo Izgarević je rođen 07. 09. 2006. godine u Podgorici. Osnovno muzičko obrazovanje – odsjek gitara završio je 2020. godine u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, u Podgorici, u klasi profesora Bojana Đukovića. Trenutno pohađa Srednju muzičku školu za talente „Andre Navarra“ u Podgorici (završio je 2. razred) u klasi profesora dr Rada Amanovića.

Tokom dosadašnjeg školovanja osvojio je brojne nagrade na državnim takmičenjima, među kojima su prve nagrade na Montenegro International Guitar Competition, (Tivat 2016), Međunarodnom takmičenju Guitar Fest (Bijelo Polje, 2019, 2020), Međunarodnom gitarskom takmičenju „Tremolo (Skoplje 2020, 2021) godine kao i druge nagrade na Međunarodnom takmičenju Montenegro International Guitar Competition (2019 i 2021), Međunarodnom takmičenju „Danubia Talents“ (Budimpešta, 2020) i London International Music Competition (London, 2021), i druge… Stipendista je Ministarstva prosvjete Crne Gore. Učesnik je 13, 14, 15. i 16. Guitar Art Summer Fest-a u Herceg Novom. Pohađao je majstorske radionice kod Dušana Bogdanovića, Huberta Kappela, Gorana Krivokapića, Miloša Janjića, Rafaela Aguirrea, Johanesa Molera, Vere Ogrizović, Kostasa Kociolisa, Dajmonda Kempbela, Eduarda Paskvala Dieza, Dževdeta Sahatdžije, Aleksandra Hadži-Đorđevića, Dragana Nikolića, Maje Radovanlije, Silvija Bilića, Eme Kapor....

 

Luka Marković

Luka Marković (04.02.2009.) ide u Osnovnu muzičku školu Herceg Novi i uči gitaru u klasi profesora Aleksandra Bubanje. Tokom školovanja osvojio je nekoliko nagrada na takmičenjima, među kojima su i prvo mjesto na XLV Muzičkom Festivalu Mladih Crne Gore i drugo mjesto na Međunarodnom takmičenju Viva-music. Bio je pozvan da svira u Carnage Hall-u u Njujorku u oktobru 2019. godine, ali je bio spriječen zbog pandemije Korona virusa.

 

Asja Radojević

Asja Radojević je rođena 3. 6. 2010. u Herceg Novom. Završila je 6. razred Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom u klasi profesora Aleksandra Bubanje. Ove godine osvojila je drugu nagradu na Internacionalnom muzičkom festivalu Guitar United u Istočnom Sarajevu. Učestvovala je na XV i XVI Guitar Art Summer Festu. Pored učenja gitare bavi se i baletom.

 

Nikolina Dževerdanović

Nikolina Dževerdanović je rođena 2009. godine u Kotoru i završila je osmi razred OŠ "Narodni heroj Savo Ilić" sa odličnim uspjehom. Uporedo je i učenica osmog razreda Muzičke škole "Vida Matjan" u klasi profesora Romea Lukšića. Učestvovala je na brojnim takmičenja i ostvarila značajne rezultate, među kojima se izdvajaju: prva nagrada na Međunarodnom takmičenju trio gitara i druge nagrade na 14. Međunarodno takmičenje iz gitare i 16.Međunarodno takmičenje iz gitare, kao i druga nagrada na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore.

 

Martin Petković

Martin Petković (19.06.2010.) je rođen u Kotoru u Crnoj Gori. Gitaru je počeo svirati kao sedmogodišnji dječak. Završio je sedmi razred osnovne muzičke škole u Tivtu (JU Muzička škola Tivat) u klasi profesora Davida Martona. Martin je dobitnik prvih mjesta na školskim takmičenjima od 2018. do 2023. godine i osvojio je 3. nagradu na XVI Montenegro International Guitar Competition 2022. godine (Tivat, Crna Gora) i 2. nagradu na XVII Montenegro International Guitar Competition 2023. godine (Tivat, Crna Gora).

Nastupao je na koncertima u JU Muzičkoj školi Tivat i na otvaranjima izložba u Tivtu. Nastupao je i u okviru Festivala Vjetra, Tivat (2023). Tokom školovanja pohađao je majstorski čas sa poznatim gitaristom Danijelom Cerovićem.

 

Anastasija Vukićević

Anastasija Vukićević je rođena 15.05.2009. godine u Kolašinu. Pohađa Osnovnu školu "Risto Manojlović" i Školu za Osnovno Muzičko Obrazovanje Kolašin i odličan je učenik u obje škole. Gitaru svira sedam godina i u klasi je profesora Dražena Jokovića. Na dosadašnjim takmičenjima ostvarila je zapažene rezultate koji su joj, uz ljubav prema gitari, podsticaj da nastavi dalje školovanje.