Guitar Art Visual

15 - 20. avgust 2023. Galerija SueRyder, Trg Belavista (Stari grad).

“JA SAM JA…”
Vojislav Vojo Kilibarda

Vojislav Vojo Kilibarda (Boka, 1978), magistar slikarstva, muzejski savjetnik, urednik likovnih programa i dizajner u JUK Herceg fest - Herceg Novi. U suštini: umjetnik, Medietarnac, čovjek nemirnog stvaralačkog duha, radoznalac koji eksperimentiše “traga, igra se, i kreće od životnog ka umjetničkom i od umjetničkog ka filozofskom”.

Priredio je desetak samostalnih i učestvovao na više kolektivnih izložbi I likovnih kolonija. Izdvaja se predstavljanje projekta “Stvaram pozorište ispred i iza scene” na BITEFu, STERIJINOM POZORJU, PURGATORIJAMA… Često nagrađivan. Jedno od najdražih priznanja prva nagrada na Hercegnovskom zimskom salonu, najznačajnijoj likovnoj smotri u Crnoj Gori i jednoj od najstarijih u regionu. Naslov nagrađenog rada, realizovanog kombinovanom tehnikom, igra riječi -   (U)KRUG(U)  koji se se čita kao KRUG, UKRUG, U KRUGU i KRUGU može biti objašnjenje ukupnog Kilibardinog stvaralaštva. Taj krug je otvoren, a do sada obuhvata djela rađena uljem na platnu, akrilom, kombinovanom tehnikom, fotokolaže. Obuhvata i autorstvo plakata, programskih knjižica, flaera, scenografije za predstave Hercegnovskog pozorišta, za festival Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, grafičko uređivanje knjiga, časopisa, kataloga Hercegnovskog filmskog festivala. Obuhvata saradnju sa Fondacijom Petar Lubarda, organizaciju likovnih konkursa i samostalnih izložbi.

Kilibardin krug je, uz sve to, kako on sam kaže: “Simbol univerzalnog, kosmičkog i ličnog. Poruka vječnosti, početka i kraja.

Od jezgra atoma do najudaljenijih svemirskih tijela, sve priča jezikom kruga…Po diktatu savremenosti multipliciran čovjek sa svom svojom energijom, emocijama, formom, stavovima, svijetlim i mračnim stranama, okružen naizgled prazninom (tama), ali prazninom koja može biti i scena (pozorišna) i ona životna. Krug - poprište svega što život znači… a čovjek u tom krugu biće koje se igra, čestica u kosmosu – homo ludens. Ja se igram, a igra je vrijednost ljudske egzistencije, otpor je represiji i unifikaciji…”

Postavka pripremljena za Guitar Art Summer Fest, festival koji kao i čitav Herceg Novi i Kilibarda izuzetno voli, izložba koja će biti otvorena u galeriji “Sju Rajder” a koju vodi izuzetan saradnik i prijatelj Ljiljana Marinović, pokušaj je da se za publiku otvori krug u kome će biti prikazani svi segmenti Kilibardinog stvaralaštva.

Organizatorima i publici na zadovoljstvo, autoru uz obavezu da taj krug i dalje bogati i širi, čuvajući i odavno usvojenu Lubardinu misao “Ja sam ja, i svijet stvaram po svojoj volji…”