2012-01-18 | 18:00 | Beograd
„Kings of Strings“ premijerno u Beogradu

„Kings of Strings“ premijerno u Beogradu

Festival pod sloganom „Kontinenti“ predstaviće više od 60 umetnika iz svih delova sveta, a posebno mesto u programu zauzeće trio svetski priznatih majstora gitare „Kings of Strings“.


Međunarodni, 13. po redu, „Guitar Art“ festival održaće se u Beogradu od 16. do 21. marta 2012. godine. Festival pod sloganom „Kontinenti“ predstaviće više od 60 umetnika iz svih delova sveta, a posebno mesto u programu zauzeće trio svetski priznatih majstora gitare „Kings of Strings“ koji čine Tomi Emanuel (Tommy Emmanuel), Vlatko Stefanovski i Štokelo Rozenberg (Stochelo Rosenberg).

Koncert ove gitarske supergrupe održaće se u Sava centru 17. marta 2012. godine, nakon čega će uslediti turneja u produkciji „Guitar Art“-a, koja će obići i najveće gradove jugoistočne Evrope. Ulaznice za ovaj koncert već su u prodaji na blagajni Sava centra po cenama u pet kategorija od 1590 do 2990 dinara, dok se rezervacije najboljih mesta u sali mogu izvršiti u direkciji „Guitar Art“ festivala pozivom na broj 011/220-6244.

Trio virtuoznih gitarista na turneji će predstaviti nekoliko različitih muzičkih žanrova, ali i stilova sviranja akustične gitare. Tomija Emanuela svet prepoznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svedoče i priznanja magazina „Rolling Stone“ i „Guitar Player“, nominacije za nagradu „Grammy“ ili pohvale kolega sa kojima je sarađivao poput Erika Kleptona, Džoa Satrianija, Stivija Vondera ili Stiva Vaja koji je pre par godina izjavio da je Emanuel „najbolji gitarista na svetu“. I otac električne gitare, legendarni Les Pol za Emanuela je 2008. godine rekao da „ima sve predispozicije da bude zaista najveći“. Australijski gitarista ipak dosta je skromniji povodom svog učešća u „Kings of Strings“: „Ovo je velika čast i bio sam uzbuđen kad mi je predloženo da budem deo ovakvog sastava. O Štokelu sam znao sve već dugi niz godina i želeo jako da sviramo zajedno, a kad sam otkrio Vlatkovo sviranje bio sam oduševljen! Naučio sam mnogo tog od Vlatka u poslednje vreme“.

Stefanovski je praktično sinonim za gitaru na Balkanu, ali Vlatko je ime kojim su poštovaoci uvek blisko oslovljavali legendarnog gitaristu iz Makedonije. Od osnivanja kultne grupe „Leb i sol“, preko velikih jugoslovenskih i svetskih turneja, Vlatko je konstantno oblikovao svoje sviranje i komponovanje kroz razne stilove, od snažnih rok rifova do nestvarno brzih džez pasaža i ritmički neparnih pesama sa juga Evrope. Poznat među kolegama kao veoma emotivan, iskren i predan umetnik, Vlatko je kao autor ostavio neke od najvećih pesama sa ovih prostora poput „Čuvam noć od budnih“, „Kao kakao“, „Talasna dužina“, „Nisam tvoj“ ili nezaboravne gitarske izvedbe tradicionalnih tema „Jovano, Jovanke“ i „Uči me majko, karaj me“. Jedna od brojnih Vlatkovih numera koju trio vredno vežba za turneju svakako je i pesma „Gypsy Song/Eh da imam“ koju je Stefanovski napisao za film „Gypsy Magic“. Saradnju sa dvojicom svetskih majstora, Vlatko doživljava kao priznanje: „Trebalo je da prođe 40 godina da stignem ovde gde sam, da mogu da sviram sa najboljima na svetu. Osećam se kao da sam vežbao sve ovo vreme, i to ne samo svirao, već i život izučavao“.

Romsku muziku, kroz njene svingerske, džez „manouche“ formate, na jedan sasvim drugačiji način, već tri decenije proslavlja i virtuozni Štokelo Rozenberg. Zašto mnogi danas tvrde da je prevazišao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta (Django Reinhardt), možda donekle objašnjava i činjenica da je gitaru počeo da svira sa „tek“ deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Holandiji. Štokelo sa porodičnom grupom „The Rosenberg Trio“ danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina „Guitarist“, te brojne nastupe širom sveta od „North Sea Jazz“ festivala do njujorškog Karnegi hola. Vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda, numere „For Sephora“, Štokelo Rozenberg priznaje da su „Kings of Strings“ za njega „poput najlepšeg poklona“ i u ime celog „trilinga kraljeva“ dodaje: „Vidimo se na koncertu!“.

POGLEDAJTE

VIDEO: Video file 1

NAJNOVIJE / SVE

četvrtak, 26. januar 2012.
sreda, 25. januar 2012. / Beograd
utorak, 24. januar 2012.