X Guitar Art Summer Fest 2015

Jubilarni deseti međunarodni festival klasične gitare 15-20. avgust 2015. Herceg Novi - Crna Gora

GUITAR ART SUMMER FEST – DECENIJA U HERCEG NOVOM, predstavlja mesto i koncept koji je zauzela gitara na stepenicama istorije. Već deset godina zvuci gitare odjekuju kamenom, uzdižu i spuštaju se po 100.001 put. Sada već poznat zvuk gitare, odjekuje ulicama starog grada i navodi nas uskim, strmim ulicama do nje. Ona više nije tajna. Ona je tradicija, koja počinje u sumrak, kada se fenjeri polako pale u ulici Marka Cara. Tada poznati koraci odzvanjaju Starim Gradom, a u isto vreme počinje da se nazire i žičani zvuk. Stvara se sinfonija predpočetka koncertne večeri, koja opčinjava slučajne prolaznike i iskusne namerne putnike. Tako Novljani stvaraju svoju osobenu muziku svojim koracima, koji svakoj stepenici daju ton, intonaciju i  znak za početak koncerta. Prećutnim dogovorom i pravom po rođenju, svako ima svoje mesto. Izgradili su ga tokom proteklih deset godina. To mesto im niko nije dao, zato što festival nije nečij, nego je njihov. Svaki uvažen pojedinac koji čini publiku ovog romantičnog primorskog i nadsve gitarskog festivala, je svoje mesto izgradio u proteklih 10 godina. Oni dolaze zajedno i ponosno stoje kao domaćini večeri,  puštaju talase gitarskih zvukova da još jednom opsednu zidine grada. To nije ništa iznenađujuće. Herceg Novi je vazda bio i ostao centar i inspiracija umetnicima. Nakon decenije festivala, gitaristi širom sveta znaju za grad umetnosti u Boko Kotorskom zalivu. Priča se o publici koja pomno prati svaki ton, koja zahvalno aplaudira za svako muzičko remek delo i koja ponosno dočekuje umetnike kojima pruža nemerljivu inspiraciju. Tako je Guitar Art Summer Fest postao tajna veza gitare i Novljana.

KONCERTNI PROGRAM

15. 08. 2015. Kanli kula (Stari grad) (svečano otvaranje)

                              21:00  Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić

                              22:00  Miroslav Tadić i Braća Teofilovići

16. 08. 2015. Trg od muzike (Stari grad)

                             21:00 Zoran Anić & Aleksandar Nikolić, gitara & bandoneon  

17. 08. 2015. Kanli kula (Stari grad)

                             21:00 Amira Medunjanin kvartet

18. 08. 2015. Trg od muzike (Stari grad)

                             21:00 Veče mladih talenata

19. 08. 2015. Kanli kula (Stari grad)

     21:00 Antonio Chainho kvartet

20. 08. 2015. Trg od muzike (Stari grad) – svečano zatvaranje

                                21:00 – Srđan Bulatović, Darko Nikčević i Dragoljub Đuričić ansambl

 

HERCEG NOVI GRAD CVEĆA I MAGIČNE GITARE

"Najmlađi grad na Jadranu, Herceg Novi, smešten na ulazu u jedan od zvanično najlepših zaliva sveta, jeste i grad umetnosti i grad festivala. Oni se nižu  od februara i Praznika mimoze kome će uskoro pola veka, sve do kraja septembra. Guitar art je među njima privilegovan, još od premijernog izdanja 2006. godine.  Možda zbog toga što je hrabro oživeo trg u Starom gradu, Kanli kulu, Belavistu, u periodu kada sezona jenjava od 15. do 21. avgusta. Možda zbog toga što su inicijatori i osnivači,pre svih  direktor Boško Radojković a potom  Opština Herceg Novi, Turistička organizacija, JUK Herceg fest, osim profesionalizma u festival uneli mnogo ljubavi, energije i želje da on bude uspešan kao  stručna manifestacija koja  okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svetskih gitarista. Možda zbog razmene znanja, prakse i iskustava, upoznavanja publike sa domaćim i svetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj koncertnoj praksi…a možda i samo zbog  toga što smagični zvuzi gitare  u Herceg Novom  tokom festivala  čuju pod vedrim, ozvezdanim  nebom, na ušuškanim  trgovima u Starom gradu i na Kanli kuli najlepšoj letnjoj, otvorenoj  pozornici na Jadranu. Možda čaroliju zbog koje  GASF uspeva itraje, mami  jednako publiku, učesnike i organizatore uopšte i ne treba objašnjavati.  Samo treba podstaći i podržati to kreativno preplitanje energija  direktora festivala Boška Radojkovića i njegovih saradnika u Herceg Novom, Beogradu, Podgorici, širom Evrope…

Tako će Guitar art summer fest u Novom kao i Guitar art fest u Beogradu ostati manifestacije koje se ne propuštaju, a koncerti organizovani na njima biće uvek među onima koji se pamte zauvek."

Vitka Vujnović

GUITAR ART MIDNIGHT CAFE

15 - 20. avgust 2015. u 23:00

Ljetnji after parti u bašti GRADSKE KAFANE HERCEG NOVI

15.08 WELCOME PARTY - Madicine band

16.08. TANGO NIGHT - Zoran Anić i Aleksandar Nikolić

17.08. FANKY NIGHT - Madicine band

18.08. JAZZ NIGHT - Dragomir Đorđević tro

19.08. FADO NIGHT - sastav Antonio Chainho

20.08. GOODBYE PARTY - Srđan Bulatović i Darko Nikčević

 

PRIJAVLJIVANJE, PRAVILA, SMEŠTAJ:

1. Krajnji rok za podnošenje prijave je 10. avgust 2015.

   (Broj aktivnih učesnika festivala je ograničen na 15 i 30 pasivnih)

2. Prilikom prijavljivanja kandidati su dužni da :

- podnesu čitko popunjen prijavni list

- uplate 50% kotizacije

Prijavu poslati:

e-mailom na adresu info@gaf.rs

lično predate organizatorima Guitar Art Summer Festa:

* Beograd, kancelarija Guitar Art Festivala (Sava Centar, Milentija Popovića 9,  Delegatska 1 (prizemlje), tel: +381 11 220 6244), radnim danima od 12.00 do 20.00,

kontakt: Boško Radojković, +381 64 140 7583

3. Kotizacija

* Za aktivne učesnike:

NIŽA MUZIČKA ŠKOLA 50e

SREDNJA MUZIČKA ŠKOLA 70e

- 3 individualnih časova po 40 minuta

- 2 predavanja (Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić)

- nastup na završnom koncertu

- pasivno prisustvovanje svim ostalim časovima

- komplet karata za koncerte – 6 večeri

* Za pasivne učesnike: 30 evra

- pasivno prisustvovanje svim individualnim časovima

- 2 predavanja (Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić)

- komplet karata za koncerte – 6 večeri

4. Prijavljivanje, plaćanje drugog dela kotizacije (gotovinski) i dobijanje celokupnog programa sa svim pratećim materijalom i informacijama biće 15. Avgusta 2015. od 10-12h u Muzičkoj školi Herceg Novi (Stari grad).

5. U slučaju otkazivanja kandidata kotizacija se ne vraća.

6. Takmičari sami snose troškove puta i boravka u Herceg Novom.

7. Za učesnike (i roditelje i goste) postoji festivalska ponuda punog pansiona u iznosu od 150 evra (detaljne informacije – u vreme prijavljivanja): ishrana – 6 dana: doručak, ručak, večera u restoranu Guitar Art Summer Festa); smještaj – 6 noćenja: uračunata boravišna taksa, smještaj u dvokrevetnim  sobama u privatnom smještaju u Starom gradu.

8. Učesnici mogu individualno koristiti samo ponudu smještaja ili samo ishrane ili sami organizovati isto.

9. Raspored održavanja svih aktivnosti biće obavljen na početku festival.

10. U toku festivala biće organizovan izlet kroz Boku Kotorsku. Cena se određuje na licu mesta, u zavisnosti od broja prijavljenih.

11. Kontakt za sve sugestije i pitanja:

Beograd, tel/fax: +381 11 220 6244 (radnim danima od 12.00 do 20.00)

Mob: +381 64 140 7583;   e-mail: info@gaf.rs   

12. Festival zadržava prava na izmjene.