XXV Guitar Art Festival

15 – 19. maj 2024. / Beograd / Srbija

Slavimo 25 godina Guitar Art Festivala!

Jubilarni 25. festival održaće se od 15. do 19. maja na više lokacija u Beogradu. Tokom pet festivalskih dana održaće se čak 10 koncerata.

Četvrt veka Guitar Art Festival pretvara Beograd u gitarsku prestonicu, koju su do sada posetili  Enio Morikone, zatim Sting, Pako de Lusija, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio, Pink Martini, Vaya Con Dios i mnogi drugi.

Ponosni smo što beogradski festival uživa status jednog od pet najvećih i najistaknutijih internacionalnih festivala klasične gitare u svetu.

Guitar Art Festival organizovao je više od 400 koncerata sa vrhunskim muzičarima iz 57 država sveta. Festival je odavno prevazišao okvire klasične gitare i isključivo profesionalne publike. Svake godine brižljivo smo gradili našu publiku, programom koji je predstavljao najviše umetničke izraze klasične, flamenko, fado, džez muzike. Festivalske koncerte je do sada posetilo više od 300.000 posetilaca.

Jedna od glavnih misija Guitar Art Festivala je podrška, unapređenje i promocija najvećih mladih talenata. Svake godine Beograd posete najveći profesori i gitaristi koji rade sa studentima iz celog sveta. Do sada je festival posetilo 4.000 studenata iz 48 zemalja. Takođe, značaj festivala ogleda se i u organizovanju jednog od najvećih gitarskih takmičenja, na kome je mladim virtuozima do sada podeljeno 500 nagrada u vrednosti od 500.000 evra.

Guitar Art Festival gradi gitarsko kulturno nasleđe, dokumentuje razvoj i dostignuća na svojim autorizovanim audio izdanjima. Svake godine izdaje se CD kompilacija najboljih snimaka sa proteklog festivala. Danas posedujemo kolekciju od 30 izdanja gde su zabeležena i sačuvana neka od najvećih svetskih imena muzičke scene na koncertima koji su se organizovali u Beogradu.