Sting & Edin Karamazov

Guitar Art Festival

Sting
Velika Britanija | koncert, sastanak

Guitar Art Festival

Edin Karamazov
Hrvatska | koncert, sastanak

www.sting.com www.edinkaramazov.com

Nedelja | 8. februar | Sava Centar | 20:00

Sting 8. februara u Beogradu

Popularni britanski muzičar Sting potvrdio je svoj nastup 8. februara u Beogradu u okviru desetog Guitar Art festivala.

Guitar Art FestivalPubliku u velikoj sali Sava centra očekuje potpuno eksluzivan nastup popularnog muzičara na Guitar Art festivalu gde će nastupiti zajedno sa virtuoznim lautistom Edinom Karamazovim u okviru njihovog zajedničkog albuma i turneje „Songs from the Labyrinth“.
Pomenuti album je završio 2006. i 2007. godinu na prvom mestu Bilbordove liste za klasičnu muziku. Takođe, 2006. godine je dostigao visoko 25. mesto u SAD-u, odnosno 24. mesto na listi albuma u Velikoj Britaniji uz čak 12. mesto na evropskoj listi albuma. Visoki tiraži i široka  prihvaćenost albuma od strane kritike do danas predstavljaju jedan od najvećih uspeha među izdanjima klasične muzike.

Album čine pesme proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda, stvarane u kasnom 16. veku, pisane za lautu i glas. Ceo album je snimljen u već čuvenoj Stingovoj kući i studiju u Toskani, koja datira iz 16. veka, baš kao i romantične pesme snimljene u njoj.
Nakon prvog dela veoma tražene turneje objavljen je koncertni album i DVD „The Journey and the Labyrinth: The Music of John Dowland“ sa limitiranim tiražom na kojem se nalazi i jedna akustična izvedba Stingove pesme „Message in the Bottle“. Na nekim od koncerata, Sting je u elizabetanskom maniru izvodio i još jednu svoju pesmu „Fields Of Gold“.
Guitar Art FestivalU intervjuu za britanski javni servis „Channel 4“, Sting otkriva inspiraciju za ovakav projekat: „Ako ti je svrha da ideš napred, ponekad moraš i da pogledaš unazad, da shvatiš da si deo nasleđa. Pop muzika nije nastala sa Elvisom, popularne pesme postoje koliko i mi sami“.
Da postoji paralela između savremene svetkse zvezde i nekadašnjeg omiljenog evropskog kantautora, Sting priznaje: „Iz nekog razloga, godinama su mi razni govorili da bih trebao da pevam upravo pesme Džona Daulenda“.

Sting je albumu dao i određenu dramaturšku dimenziju kroz romansiranu naraciju Daulendovih pisama seru Robertu Sesilu. Iz tih pisama se vidi buran život i česta Daulendova putovanja po evropskim dvorovima, zbog kojih je u jednom trenutku čak bio suočen sa, ipak odbačenom, ali teškom optužbom za izdaju Krune. Pretpostavlja se da je razlog za takvu sumnju bilo i to što je svojevremeno veoma omiljeni Daulend, kojeg su mnogi savremenici nazivali i „engleskim Orfejem“, dobijao neobično velike honorare za tadašnje umetnike.
Tematika Daulendovih pesama se može povezati sa nekim od najboljih Stingovih radova, njihovim zajedničkim pogledima na ljubav, te na bol i radost koju ona nosi. Sting u lirici elizabetanskog pesnika primećuje da „iako često govore o usamljenosti i očajanju, Daulendove pesme neobično oživljavaju duh“.

Sting & Edin Karamazov

Sting danas iza sebe ima preko 105 miliona prodatih nosača zvuka, nekoliko višestruko platinastih albuma, kao i neverovatnih 17 „Grammy“, isto toliko „BMI“ i četiri „BRIT“ nagrade.
Pored tri nominacije za Oskara za najbolju pesmu, Sting je ostvario i oko petnaest uloga među kojima i čuvene dve za filmske klasike „Dina“ i „Dve čađave dvocevke“. Uz dve nominacije, jedan Zlatni globus je osvojio za najbolju filmsku pesmu, a vlasnik je i dve  „Emmy“ nagrade za DVD izdanje „Sting in Tuscany – All This Time“.
Guitar Art FestivalNajznačajnijim muzičkim, filmskim i televizijskim nagradama je dodao i dve ugledne kompozitorske „Ivor Novello“ nagrade, a prestižni Univerzitet iz Njukastla je Stingu dodelio i počasni doktorat iz oblasti muzike.
Sting je poznat i kao tipičan primer polimate, svojevrsnog „Homo Universalis“-a savremene kulture. Jedna od najprepoznatljivijih ličnosti našeg doba je ujedno i otac šestoro dece, a čuven po svojoj uspešnosti je i Stingov brak sa Trudi Stajer, takođe poznatoj po svom ekološkom aktivizmu.
Od ukupno sedam, najpoznatija su Stingova starinska imanja u Viltširu i Toskani, u kojima je snimao neke od svojih najboljih albuma.

Edin Karamazov se smatra jednim od najvećih virtuoza na lauti, arhaičnom instrumentu, preteči današnje gitare. Rođen 1965. godine u Zenici, Karamazov se prvo školovao kao klasični gitarista kod učitelja Sergija Selibadačea, osvojivši čak četiri prve nagrade na uglednim takmičenjima.
Svoje virtuozno umeće sviranja barokne laute stekao je u tradicionalnoj švajcarskoj školi „Cantorum Basiliensis“ kod majstora Hopkinson Smita. Nastupao je sa priznatim ansamblima rane muzike kao što su „Hillard Ensemble“ i „Hesperion XX“.
U svojoj diskografiji ima nekoliko zajedničkih izdanja sa virtuozom Andreasom Šolom (Andreas Scholl),  a pored uspešnog albuma sa Stingom, 2008. godina donosi solo album „Lute is a Song“.

Karamazov prvo odbio Stinga

Prvi susret dvojice kasnijih prijatelja i saradnika nije bio sasvim prijatan. Nekoliko godina pre zajedničkog albuma, Sting je bio u publici na hamburškom koncertu tadašnjeg ansambla Edina Karamazova koji je izvodio dela Mocarta i Vivaldija.
Oduševljen izvođenjem, Sting je za svoju rođendansku zabavu pozvao ansambl da nastupi na njegovom engleskom imanju. Kako je Sting posle otkrio, Karamazov ga je kurtoazno odbio, obavestiši ga da su oni ozbiljni muzičari, a ne „svirajući majmuni koji dolaze na njegov mig i poziv“.
Ipak, bio je to uvod u višegodišnje prijateljstvo, a zajedničku ljubav za muziku Džona Daulenda krunisali su bestselerskim albumom i veoma traženom serijom eksluzivnih nastupa u velikim koncertnim salama širom sveta, među kojima će 8. februara biti upisan i Sava centar.

Ulaznice jeftinije u decembru

Prodaja ulaznica za sve koncerte desetog Guitar Art festivala počeće u ponedeljak, 15. decembra.
Ulaznice će tokom decembra biti jeftinije oko 20 odsto, a prodajna mesta biće blagajne Sava centra i Beogradske arene, kao i prodajna mesta Bilet servisa i Eventima.

Novogodišnji popust tako donosi ulaznice za koncert Stinga i Edina Karamazova po cenama od 2000, 2800 i 3600 dinara.