Ođila

Srbija

PONEDELJAK, 16. 08. 2021.

KANLI KULA (STARI GRAD)

21:00  OĐILA

Spektakl rusko - ciganske muzike


Legendarna jugoslovenska grupa Ođila, održaće veliki koncert 16. avgusta na Kanli Kuli u Herceg Novom u okviru Guitar Art Summer Festa. 

Ođila će u svojoj 30 godina dugoj karijeri, ovom prilikom po prvi put održati koncert na novskoj Kanli Kuli. Biće to prilika da publika čuje brojne bezvremenske rusko romske hitove Ođile.

Ulaznice dostupne na blagajni Herceg festa, svim info turističkim punktovima, kao i online putem sajta tickets.rs po cijeni od 20€.

 

Ođila od svog formiranja izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova "Cigani lete u nebo", "Moja slatka umiljata zver" i t.d.

Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike. Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna). Na trećem je zabeležena muzika iz filmova "Tamna strana sunca", "Drugi čovek" i "Osmi dan u nedelji", u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. (Spoj muzike i glume specifičan je i za pozorišnu predstavu "Letimo, srešćemo se", u režiji Steve Žigona.)

 

U istom periodu, Ođila je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu ("Solniška") na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslavije. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.
Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe “Gipsy Kings”. “Ođila” se sluša ne samo širom Evrope, već i izvan nje, sve do Dalekog istoka (J. Koreja, Singapur).

U poslednjih nekoliko godina održano je nekoliko značajnih koncerata, među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca, zatim koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine, ali i koncerti u Zagrebu u hali "Lisinski", u Mariboru u dvorani "Union" i beogradskoj Kombankdvorani u okviru Guitar Art Festivala.

Guitar Art Summer Fest održava se po 15. put u Herceg Novom pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i TO Herceg Novi, u zajedničkoj organizaciji sa JUK Herceg Festom.

Dugogodišnji parteneri festivala su Muzička škola Herceg Novi, Galerija Suy Rider, Hotel Hunguest Hotel Sun Resort, Gradska Kafana Herceg Novi i general medijski pokrovitelj festivala Radio Televizija Herceg Novi.

XV izdanje Guitar Art Summer Festa u Herceg Novom posebno su podržali Italijanski institut za kulturu u Beogradu, EU Delegaciija Crna Gora, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Gete Institut u Beogradu,  Italijanski institut za kulturu u Beogardu, Erste banka Crna Gora i Ministarstvo kulture Republike Crne Gore.

Koncertni program

Solniško, tradicional, arr. Igor Dunjić

Sosnica, tradicional, arr. Igor Dunjić

Ručiok, tradicional, arr. Igor Dunjić

Rjabinuška, tradicional

Maljarkica, tradicional, arr. Igor Dunjić

Ciganočka, L. Brodski, arr. Igor Dunjić

Avena šastusa, tradicional

Oči čornije, tradicional

Daroga dljinaja, tradicional

Gari gari, tradicional, arr. Igor Dunjić

Imarme, tradicional, arr. Igor Dunjić

Terdi šatra, tradicional, arr. Igor Dunjić

Jehal Cigan, tradicional, arr. Igor Dunjić

Šunutica, tradicional, arr. Odjila

Nane coha, tradicional, arr. Odjila

Cigani ljubit pesnji, tradicional, arr. Odjila

Kaljinka, tradicional, arr. Odjila

Androvera, tradicional

Čajorije, tradicional, arr. Odjila

Si jekh foro, Igor Dunjić, arr. Igor Dunjić

Drumovi, Igor Dunjić, arr. Igor Dunjić

Mato, tradicional

Progeja, tradicional, arr. Igor Dunjić

Zorales, tradicional, arr. Igor Dunjić

Medasijom ternori, tradicional, arr. Odjila

Djelem djelem, tradicional, arr. Odjila

 

Video

Odjila - Cigani lete u nebo

Učesnici