Hubert Kepel

Nemačka

PETAK, 20. 08. 2021.

TRG OD MUZIKE (STARI GRAD)

21.00 HUBERT KÄPPEL  


Svojim interpretacijama i izuzetnom tehnikom, Hubert Kepel je postavio standarde današnjoj generaciji gitarista.

Goethe-Institut 

Prilikom njegovog debi nastupa u Severnoj Americi (Otava i Toronto), u časopisu Otava Sitizen (Ottawa Citizen) pisalo je da je teško zamisliti da postoji ijedan gitarista koji svira sa više emocija i svesti o muzici od Huberta Kepela.

Rođen je u Kelnu (Nemačka) 1951. godine, a gitaru je učio u svom rodnog gradu, ali i Bazelu. Nakon što je transkribovao i snimio Bahovu Partitu br. 6 za čembalo, Kepel je aktivno počeo da nastupa kao solista, zatim kao član kamernih sastava i sa orkestrima.

Održao je koncerte i majstorske radionice na mnogim međunarodnim festivalima, a izuzetno je tražen i kao član žirija na najvećim gitarskim takmičenjima. Nastupao je u programima  brojnih nacionalnih i internacionalnih radio i TV stanica. Snimio je i nekoliko CD-ova za izdavačke kuće Cvajtauzendajnc (Zweitausendeins), GSP San Francisko (GSP San Francisco), FSM Eksaudio (FSM Exaudio), KSG Exsaudio (KSG Exaudio) i MARA.

Kao jedan od najboljih gitarskih pedagoga današnjice, Hubert Kepel je u svojim klasama na Univerzitetu za muziku u Kelnu i na Međunarodnoj gitarskoj akademiji u Koblencu imao 80 prvonagrađenih gitarista.

Zajedno sa Georgom Šmicom (Georg Schmitz), kompozitorom i direktorom Međunarodnog festivala gitare u Koblencu, osnovao je Međunarodnu gitarsku akademiju (Koblenc, Nemačka).

Od 1994. do 1997. godine, radio je kao gostujući professor na Univerzitetu za muziku Franc List u Vajmaru. Osim rada na univerzitetu, Hubert Kepel održava majstorske radionice na brojnim konzervatorijumima, univerzitetima i festivalima širom sveta.

U njegovu čast je 2004. godine komitet Međunarodnog takmičenja gitarista u Koblencu promenio naziv takmičenja u Međunarodno takmičenje gitarista Hubert Kepel.

U 2001. osnovao je Internacionalni gitarski kvartet Feniks (Fénix International Guitar Quartet), a član je i Delos trija. Od 1991. godine, umetnički je direktor Međunarodnog takmičenja i seminara za gitariste u Frehenu/Keln, koji od 2001. deluje kao Međunarodni gitarski festival u Givelsbergu (Nemačka).

Izdao je knjigu Upoznajte gitaru (Introducing the Guitar), zatim tri zbirke studija, kao i publikaciju  Savremena tehnika na klasičnoj gitari (The Modern Technique of the Classical Guitar).

Koncertni program

J.S.Bach: Prelude, Allemande BWV1007

Villa Lobos: Prelude I, III, IV

Franz Schubert: Leiermann from Winterreise, Arr. Käppel

Villa Lobos: Scottish Choro Nr.1

Barrios: Choro da Saudade

 

Učesnici