ARHIVA

Linda Chatterton & Maja Radovanlija

USA, Srbija

  • koncert

Duo flauta i gitara, Linda Chatterton - flauta i Maja Radovanlija - gitara, ujedinjuje dve solistikinje koje su imale nastupe širom sveta. Njihov repertoar obuhvata četiri veka, od Baroka do današnjeg dana, a takođe obuhvata i muzičke stilove od klasičnih do popularnih.  Njihovo najvažnije izvođenje u sezoni 2017-2018 uključuje koncertnu turneju na Tajlandu i u Kini, kao i svetsku premijeru dela koje je napisano za njih od strane kompozitora Aarona Traversa na Festivalu Savremene Muzike u Havani. 

Maja Radovanlija je rođena u Beogradu. Počela je da svira gitaru sa devet godina. Tokom studija, na Univerzitetu u Beogradu, kod Maje se rodilo interesovanje za improvizacije, prvenstveno na balkansku tradicionalnu muziku i džez. Na Univerzitetu u Indijani stekla je master i doktorsku diplomu. Bila je u klasi  Aleksandra Hadži-Đorđevića, Srđana Tošića, Ernesta Bitetija i Najdžela Norta. Od 2011. godine, Maja Radovanlija je šef odseka za gitaru na Univerzitetu u Minesoti, u Mineapolisu. U skorije vreme je nastupala sa brojnim ansablima, kompozitorima i improvizatorima u sklopu projekata, kao što su: Minneapolis Guitar Quartet, ImprovE Collective-Belgrade, Szilard Mézei Ensemble, Jandek project, ImprovIsAndDo ensemble, Improvised Ecosystems, Douglas Ewart i drugi.

"Vrsta performansa koja izaziva velike ovacije. Definitivno" kaže American Record Guide za flautistkinju Lindu Chatterton. Linda je nastupala u Njujorku u dvorima Carnegie i Alice Tulli, bila je u prestižnoj Dame Mira Hess seriji u Čikagu, a često se čula i širom SAD-a na National Public Radio Performance Todai. Gospođa Chatterton je nastupala sa brojnim grupama uključujući Minnesota Orchestra, a redovno se obilazila kao duo izvođača sa harfom, gitarom i klavirom. Kao koncertni solista, naglašeni su mnogi nastupi tradicionalnog i savremenog repertoara u SAD i Evropi. Ona je služila kao američki ambasador umetnosti u inostranstvu i redovni je performer i predavač na konferencijama Društva američke flute i britanskih flauta.

Video

Maja Radovanlija - Koyunbaba by C. Domeniconi

Učesnici