ARHIVA

Kamerni orkestar Anima Musicae

Mađarska

  • koncert

Anima Musicae kamerni orkestar – Duša muzike

Sa imenom koje znači duše muzike, Kamerni orkestar Anima Musicae je od prvog trenutka signalizirao svoju duboku posvećenost nastupima i postao je jedan od najdinamičnijih nagrađivanih mladih ansambala aktivnih ne samo u svojoj domovini, Mađarskoj, već i na međunarodnim scenama. Dobili su prestižnu titulu "Nacionalni omladinski orkestar" za godine 2018-2020.

Jedan od zadataka koji orkestar neguje je muzičko obrazovanje mladih generacija, pa se aktivno angažuje na promociji klasične muzike kroz brojne koncerte u saradnji sa Mađarskom Filharmonijom.

Orkestar smatra da je njegova umjetnička obaveza promovisati i izvoditi savremene mađarske kompozicije, a mnogi od  savremenih komada nisu posvećeni samo orkestru, već su se takođe našli i u glavni repertoar ansambla. 

Orkestar je od debitovanja 2010. godine izveo preko 180 uspešnih koncerata u renomiranim dvoranama Mađarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Italije i Španije. Godine 2011. u Zlatnoj sali bečkog Musikferajna osvojili su prvu nagradu na V Međunarodnom Festivalu „Summa Cum Laude“ uz ovacije žirija i publike. Godinu dana kasnije dobijaju najviše mađarsko državno priznanje za mlade umetnike − nagradu „Junior Prima“ koja je po prvi put dodeljena ansamblu.

Na listi poznatih solista sa kojima su nastupali se nalaze imena kao što su Krištof Barati, Ištvan Vardai, Sir Džejms Galvej, Kostas Kociolis, Đampaolo Bandini, Rita Kinka, Janoš Rola, itd. Godine 2016. orkestar je pozvan da održi niz novogodišnjih koncerata u lajpciškom Gevandhausu i u Kamernoj sali Berlinske filharmonije.

Njihov ideal čini zvuk evropskog kvaliteta, negovanje plemenite mađarske muzičke tradicije i poštovanje velikih međunarodnih preteča uz neumorno traganje za novim.

Video

Honegger: Hymn - Anima Musicae Chamber Orchestra

Anima Musicae Chamber Orchestra

Učesnici