ARHIVA

Dušan Bogdanović

USA

  • koncert
  • majstorske radionice

Okarakterisan kao kompozitor veštog zanata, istinske jasnoće i čiste vizije (Guitar Review, 2002), Dušan Bogdanović je u svom stilu sintetizovao savremenu klasičnu, džez i etno muziku.

Kao solista, i u saradnji sa različitim umetnicima, intenzivno je nastupao širom Evrope, SAD-a i Japana. Na početku svoje karijere osvojio je prvu nagradu na Ženevskom takmičenju i održao je izuetno dobro prihvaćen debitantski resital u Karnegi Holu 1977. godine.

Napisao je brojna dela za solo gitaru, različite vrste kamernih ansambala, orkestre, kao i muziku za multimedije i ples. Iza sebe ima preko 100 objavljenih kompozicija, kao i skoro 20 CD izdanja. Njegova najzapaženija dela su balet Crow, premijerno prikazan od strane Pacific Dance Company u Los Anđeles Teatar centru, zatim koncert Kaleidoscope, kojeg je premijerno izveo William Kanengiser na Montreal GFA festivalu, kao i Sevdalinka napisana za gitarski duo Newman-Oltman sa Turtle Island kvartetom, premijerno izvedena u sali Merkin u Njujorku.

Bogdanovićevi teorijski radovi uključuju studiju Polyrhythmic and Polymetric Studies, zatim dvojezičnu publikaciju Counterpoint for Guitar u Berben izdanju, kao i Ex Ovo, A Guide for Perplexed Composers and Improvisers u izdanju Dobermana. Predavao je na Beogradskoj muzičkoj akademiji i Konzervatorijumu u San Francisku, a trenutno je profesor na Fakultetu za muziku u Genevi (Švajcarska).

Video

Dusan Bogdanovic - Crow - Examination at the Womb Door

Učesnici