Predavanja & Promocije

D`Addario predavanje - nedelja, 15. mart - 16.00 - MŠ Vučković

Predavanja & Promocije Guitar Art Festivala namenjena su stručnoj, ali i ostaloj publici festivala.

Prof. dr Tomas Oferman danas  jedan od najcenjenijih profesora gitare u Evropi i šire, održaće tradicionalno D`Addario predavanje u nedelja, 15. mart u 16.00 u Muzičkoj školi Vučković. Biće to prilika da se gitaristi svih profila bolje upoznaju D`Addario nvitetima, kao i da na promociji dobiju vredne poklone.

Od 2010. godine evropski je predstavnik Dadarija za svet klasične gitare.

Prof. dr Tomas Oferman održaće i promociju svoje knjige "Modern Guitar Technique. Integrative Movement Theory for Guitarists".

Ova knjiga predstavlja objektivni doprinos tehnici gitare sa okvirom koji izlazi iz baze znanja koja se temelji na anatomskim i fizičkim faktorima. Gitaristi prave greške kada sviraju na svom instrumentu bez svesne i svesne svesti. Bilo koja održiva instrumentalna tehnika može se zasnovati samo na prirodnim pokretima izvedenim bez ikakvih kognitivnih povratnih informacija, ali sa svesnom propriocepcijom. Navođenje da je prednapetost preduslov za bilo koji pokret dovodi do zaključka da je potražnja za "opuštenom instrumentalnom sviranjem" kao takva paradoksalna.

Kao solista, sa orkestrima i kao član prestižnog "Dua Sonare" nastupao je u preko 40 zemalja sveta i učestvovao je na najprestižnijim festivalima gitare. Brojni radio i TV snimci i osam međunarodno priznatih CD izdanja samo su potvrda kvaliteta njegovog rada.

Kao član "Dua Sonare" svirao je adaptacije dela umetnika kao što su Čik Korija, Frenk Zapa i Majk Oldfild. Čik Korija je za njegove interpretacije rekao da su "pune emocija i lepote".

Profesor je na Univerzitetu za muziku i dramu u Rostoku i umetnički je direktor Međunarodne gitarske akademije u Berlinu. Njegovu poslednju publikaciju "Savremena gitarska tehnika" objavila je muzička izdavačka kuća Šot iz Majnca, a  2019. objavljena je i na engleskom jeziku zahvaljujući izdavaču UT Orpheus iz Italije ("Modern Guitar Technique Integrative Movement Theory for Guitarists"). Kao predavač je radio u prestižnim institucijama, na gitarskim festivalima i univerzitetima širom sveta, nailazeći na uvažavanje kako učesnika tako i kolega.

Poslednjih godina Tomas Oferman je i aktivan dirigent gitarskih orkestara; kompozitori poput Serhija Asada, Renea Esperea, Marka de Bijazija, Karla Domenikonija i Bendžamina Verderija pisali su dela za njegove gitarske orkestre.

Danijel Ribujo pisao je o njegovom predavanju u "Sveskama za gitaru": "Kada sam kročio na predavanje, on je objašnjavao kako da se koriste note da bi se oživela rečenica, i onda možeš da čuješ kako rečenica cveta i počinje da živi. On vodi studente ka izvanrednom rubatu, koji čini da melodija vibrira. On, koji je svirao sa takvom muzikalnošću i majstorstvom, zna kako da prenese svoj oživotvoren duh... Mnogi studenti su prisustvovali njegovom predavanju: očigledno zato što se nešto posebno dešava sa njim tokom njegovih strastvenih prenošenja muzike, nešto esencijalno i intenzivnije nego inače".