ARHIVA

Pavel Štajdel - Evropski gitarski kvartet

Češka Republika

  • koncert

    European Guitar Quartet
    petak, 13. mart 2015. | 20:00 | Dom omladine Beograda

  • majstorske radionice

    četvrtak, 12. mart
    i nedelja, 15. mart

Pavel Štajdel istinska je legenda klasične gitare. Rođen je u Rakovniku (Republika Češka). Godine 1987. odlučio je da se preseli u Holandiju, gde je živeo nekoliko godina. Od kada je 1982. osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Radija Francuske u Parizu postao je jedan od najcenjenijih solista svoje generacije. Jedinstvenim umećem stvaranja tonova na gitari uzdiže svoje interpretacije na teško dostižan nivo. I sam se bavi komponovanjem i često izvodi svoje kompozicije na koncertima. Kao solista, proputovao je više od 40 zemalja – SAD, Kanadu, Kinu, Indiju, Japan, Južnu i Centralnu Ameriku uključujući i skoro sve države Evrope.


Evropski gitarski kvartet

“Sjajna nova zvezda rođena je na koncertnom nebu”

Ovima rečima je nemačka novinska agencija "Džerman pres" opisala debitantski koncert ovog ansambla održan u Drezdenu u proleće 2012. Zajednički nastup dveju velikih zvezda klasične gitare i dvojice najistaknutijih protagonista na sceni akustične gitare propraćen je velikim oduševljenjem i pohvalama kako kritike tako i šireg auditorijuma. Stoga nije neobično što su nakon njihovog debija usledili i pozivi na festivale širom sveta, uključujući i najveće festivale u Skandinaviji i Nemačkoj (Bergenski muzički festival, MDR Muzikzomer festival) kao i na druge prestižne manifestacije u Austriji, Švajcarskoj, Inidiji i Južnoj Americi. Njihove kolege muzičari poput legende klecmer muzike Gjore Fajdmana takođe su javno iskazali svoje divljenje prema njihovoj muzici.

Naziv “Danza” (u značenju: igra) savršeno bi pristajao aktuelnom repertoaru ovog kvarteta budući da on predstavlja kombinaciju eksplozivne, virtuozne i vatrene muzike Južne Amerike i Evrope koja može da povede slušaoce na uzbudljivo muzičko putovanje. Jedinstvene interpretacije kompozicija Astora Pjacole i plesnih ritmova paragvajske gitarske legende Agustina Bariosa mešaju se sa melodičnim kompozicijama maestralnog Nikoloa Paganinija kao i sa kompleksnim ritmovima balkanskih plesova kompozitora Dušana Bogdanovića. Dela Tomasa Feloua i Rentka takođe oblikuju i predstavljaju koncertnu, svetsku i džez muziku u novom, savremenom ruhu.

Ova četvorica renomiranih muzičara postavili su sebi zadatak da njihove interpretacije budu neka vrsta spoja instrumentalne koncertne tradicije sa ekspresivnim, dinamičnim zvukovima moderne muzike. 

Evropski gitarski kvartet – kruna gitarske muzike.

web: www.europeanguitarquartet.com

Video

EUROPEAN GUITAR QUARTET: Concert Part 1 (Dukic/Steidl/Fellow/Reentko)

Učesnici